top of page

Hvad er MetaMestring?

MetaMestring er en helhedsorienteret indsats målrettet elever i psykisk mistrivsel - og de voksne omkring dem: Forældre & Fagpersoner (lærere, pædagoger og skoleledelse).

Indsatsen har 3 ben og bygger på metakognitiv psykologi. MetaMestring tilbyder et fælles sprog og praktiske redskaber til at forstå og reducere mistrivsel hos børn og unge. I stedet for at fokusere på hvad barnet tænker, arbejder vi med hvordan barnet forholder sig til sine tanker - og hvordan de voksne kan støtte op på en måde, der ikke fastholder problemet, men fremmer mestring.

MetaMestring er forankret i et enkelt princip:

​

Tanker kommer og går - det afgørende er, hvad vi gør med dem.

Når børn/unge og voksne bruger meget tid og energi på at håndtere, analysere eller undgå ubehagelige tanker og følelser, risikerer de at fastholde mistrivslen i stedet for at mindske den. Den måde vi bruger vores mentale tid og opmærksomhed på, er helt centralt for, om vi bliver fanget i en ond cirkel eller bevæger os ud af den.

I MetaMestring lærer børn, unge og forældre at være i livet, som det er; med op- og nedture, usikkerhed, bekymringer og ubehag. Det er en naturlig del af det at være menneske, men det behøver ikke være styrende. Når vi i stedet ændrer måden, vi forholder os til tanker og følelser på, kan vi skabe mere ro, handlefrihed og mental robusthed - også når livet gør ondt.

 

MetaMestring består derfor af tre sammenhængende ben:
Et gruppeforløb for eleven
Et sideløbende kursusforløb for forældre
Faglig oplæg og sparring til skolen

 

Hvem henvender MetaMestring sig til?

MetaMestring er målrettet elever fra 4. til 9. klasse, der oplever:

  • Skolefravær eller højt fraværsmønster

  • Bekymring, ængstelighed eller angst

  • Tristhed, lavt selvværd eller depressive tendenser

  • Søvnproblemer, mavepine, hovedpine eller kropsligt ubehag

  • Følelse af overvældelse eller social tilbagetrækning

  • Behov for skånehensyn og særaftaler for at klare hverdagen
     

Vi sammensætter grupperne, så eleverne møder andre med lignende udfordringer.
Der er ingen forventning om at eleverne kan tale åbent om deres udfordringer.

MetaMestring er ikke egnet til elever med kognitiv funktionsnedsættelse, svær autismespektrumforstyrrelse, OCD eller elever, der allerede er i et behandlingsforløb.

 

Hvad lærer eleven i MetaMestring?

Eleven deltager i et metakognitivt gruppeforløb over syv uger, hvor vi mødes én gang om ugen i to timer. Fokus er ikke på at dele personlige oplevelser, men på at lære mentale færdigheder, der gør det lettere at håndtere bekymring, ængstelighed og tristhed på nye og mere hjælpsomme måder.

Vi træner evnen til at lade tanker være, i stedet for at forsøge at forstå, analysere eller kontrollere dem. Målet er, at eleven oplever mere ro, får følelsen af kontrol tilbage - og mod til at gøre det, der tidligere virkede uoverskueligt.

 

Forældre spiller en nøglerolle

Som forælder deltager du i ét informationsmøde og tre moduler fordelt over de syv uger. Forløbet giver jer konkret indsigt i, hvad jeres barn lærer, og hvordan I bedst kan støtte op derhjemme - uden at forstærke det, barnet allerede kæmper med.
I lærer, hvordan overtænkning og overhåndtering vedligeholder mistrivsel og får enkle greb til, hvordan I kan mindske begge dele i hverdagen.

Vi anbefaler stærkt, at begge forældre deltager alle tre gange, jeres rolle er vigtig.

 

Skolen er en vigtig medspiller

Lærere, pædagoger og ledelse inviteres til et fælles fagligt oplæg og to sparringsmøder undervejs i forløbet. Målet er at give fagpersoner viden og konkrete metoder til at støtte eleven i den daglige praksis - uden at overinvolvere sig eller komme til at fastholde problemet.

Vi introducerer et fælles sprog og en ny forståelse af mistrivsel, som styrker både elevens mestring og samarbejdet mellem skole og hjem gennem den nye problemforståelse.

Når vi forstår mistrivsel på samme måde, kan vi også begynde at løse den på samme måde, i fællesskab. MetaMestring handler ikke om at fjerne alt det svære, men om at give både elever og voksne indsigt i hvad der vedligeholder - og hvad der mindsker mistrivsel, så eleven kan stå stærkere i livets udfordringer.

Hvad siger andre 

Vi har fået konkrete værktøjer til at skrue ned for mentale overspringshandlinger og bevare fokus. Kort sagt: Mindre støj, mere klarhed. Medarbejderne har virkelig været på og givet udtryk for, at de kan bruge det metakognitive fokus på jobbet, men også derhjemme.

Teamleder 

bottom of page